Net als bij aandelen, draait het bij grondstoffen ook om de relatie tussen vraag en aanbod. Economische wetten zeggen dat wanneer de vraag stijgt terwijl het aanbod beperkt is, de prijs ook zal stijgen. De vraag naar 1 belangrijk metaal zal de komende jaren fors stijgen door de opmars van de elektrische auto terwijl het aanbod beperkt is. Het gaat dan over nikkel.

De vraag naar nikkel zal de komende jaren explosief toenemen. Waarom?

Omdat Elon Musk het zegt.

En wat Musk zegt, wordt door de technologiewereld gevolgd. De topman van ’s werelds bekendste en grootste producent van elektrische auto’s zei recent dat nikkel, samen – maar nog meer dan – met grafiet, de belangrijkste grondstoffen zijn in de batterij van een elektrisch voertuig.

Elon Musk wil de komende jaren 33% meer nikkel in de batterijen verwerken. Het aantal batterijen zal de komende jaren niet alleen sterk toenemen, het gebruik van nikkel in die batterijen zal nog eens met een derde stijgen.

Je kan je dan wel voorstellen wat dat met de vraag naar dit metaal zal doen.

Tussen 2014 en 2018 steeg de globale productie van batterijen met 150%. Tussen 2018 en 2020 zal dit nog eens verdubbelen. En tussen 2020 en 2030 zal dit nog eens stijgen met een factor x10.

Het aanbod van nikkel is beperkt

Nu is nikkel niet zo gemakkelijk te vinden in de wereld.

60% van de gekende reserves bestaan uit nikkel lateriet. Maar nikkel lateriet is niet (of heel moeilijk) bruikbaar in batterijen. Daarvoor heb je nikkel sulfide nodig. Maar nikkel sulfide vind je maar op enkele plaatsen in de wereld, het Sudbury District in Canada, West-Australië en … Rusland.

Er is vandaag al een tekort aan nikkel. Dat tekort zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het tekort kan zelfs gigantisch worden als ook Rusland uit de markt wordt gedwongen door bijvoorbeeld sancties of dergelijke.

Er zijn niet veel mijnen die nikkel sulfiet produceren terwijl de boomende sector van de elektrische auto er steeds meer van nodig heeft.

Bron: C.R.

Foto Credit: Wikimedia Commons

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>