Het statistiekenbureau van China beweert dat de Chinese economie tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 6,8 procent is gegroeid. Het overtreft daarmee de verwachtingen van analisten. Zij hadden namelijk een groeipercentage van 6,7 in gedachten. Dit is het derde kwartaal op rij dat ’s werelds tweede grootste economie met 6,8 procent groeit.

Het groeicijfer betekent een goede start van het jaar voor China. Maar David Fernandez, hoofdeconoom bij Barclays, vermoedt dat de Chinese economische groei verder in het jaar lichtjes gaat vertragen. Dat is omdat de investeringen in onroerend goed naar verwachting zullen matigen, aangezien de regering ernaar streeft buitensporige speculatie in de sector in te dammen.

Peking is er ook werk van aan het maken om de milieuvervuiling aan te pakken. Dat betekent dat ze moeten gaan ingrijpen in de industrie. Als ze willen dat bedrijven en producenten milieuvriendelijker worden, zal dat waarschijnlijk een invloed gaan hebben om de bedrijfsresultaten.

Zowel de industriële output als de vastgoedmarkt tonen signalen van vertraging. De groei is achteruit gegaan ten opzicht van vorig jaar. Respectievelijk van 7,2 naar 6 procent en van 7,9 naar 7,5 procent. Maar in maart klopten de detailhandelsverkopen de verwachtingen met een stijging van 10,1 procent in vergelijking met een jaar geleden. Daarmee wordt de verwachting van 9,9 procent overtroffen.

Risico’s

De sterke groei van China is er ondanks de wijdverspreide bezorgdheid over de financiële risico’s. Zeker vermits de regering economische herstructureringen aan het doorvoeren is. China vecht al jaren tegen torenhoge schulden omdat het de economische stabiliteit tracht in evenwicht te brengen.

Het risico voor de Chinese economische groei dit jaar is het handelsconflict met de Verenigde Staten van Amerika en Trump zijn voorliefde voor protectionisme. Het is nog maar de vraag hoe ver de Amerikaanse president bereid is te gaan om het handelstekort tussen beide landen te dichten.

Bronnen: CNBC

Foto: Wikimedia