Het cijferseizoen is aangebroken. Tijdens de komende weken zullen de beleggers weer getrakteerd worden op de resultaten van hun ‘lievelingsbedrijven’. De verwachtingen zijn behoorlijk hooggespannen. In het bijzonder is dat in Amerika het geval. Dit cijferseizoen is in ieder geval van cruciaal belang.

De meeste analisten zijn het wel met elkaar eens dat dit een goed cijferseizoen moet gaan worden. Zo is de verwachting dat de gemiddelde winst van een Amerikaans bedrijf, binnen de S&P 500 index, 18% hoger zal uitvallen dan vorig jaar het geval was. Deze enorme winstgroei zou te danken zijn aan een groeiende wereldeconomie en een goedkopere dollar.

Het verleden voorspelt flink hogere beurskoersen

Ryan Detrick, van LPL Research, laat weten dat dit cijferseizoen van cruciaal belang is. Mochten de verwachtingen daadwerkelijk uitkomen, dan is er op jaarbasis sprake van een winstgroei van meer dan 10%. En tijdens de laatste 12 keer dat dat het geval was, wist de S&P 500 index in al die jaren in waarde te stijgen! De gemiddelde jaarwinst bedraagt daarbij bijna 17%.

Gezien het feit dat de S&P 500 index op dit moment nog in het rood staat voor het jaar, lijken beleggers zich dus te mogen opmaken voor een flinke herstelbeweging. Of gaat de geschiedenis zich dit jaar niet herhalen?