De Chinese economie wist tijdens het eerste kwartaal van dit jaar te groeien met 4,8 procent. Dat is beter dan de verwachtingen, analisten voorspelden namelijk een economische groei van ‘slechts’ 4,4 procent. Toch blijft men voorzichtig vermits cijfers voor de maand maart niet zo positief waren. Dat heeft voornamelijk te maken met de nieuwe besmettingsgolf.

Toch niet onbelangrijk, de kwartaalcijfers van de Chinese economie. Als één van s’ werelds grootste economieën is dit een belangrijke graadmeter. En er is reden voor optimisme, de Chinese economie wist te groeien met 4,8 procent tijdens de eerste drie maanden van het jaar. Dat is beter dan de 4,4 procent die analisten en economen hadden voorspeld.

Maar er is ook reden voor zenuwachtigheid. Tijdens de maand maart lijken de cijfers te verslechteren. De industriële productie nam wel toe met 5 procent, wat beter is dan de voorspelde 4,5 procent. Maar de detailhandelsverkopen gingen zwaar achteruit. Analisten voorspelden een krimp van 1,6 procent maar in werkelijkheid bedroeg dit 3,5 procent.

We must be aware that with the domestic and international environment becoming increasingly complicated and uncertain, the economic development is facing significant difficulties and challenges.

Zhiwei Zhang, hoofdeconoom bij Pinpoint Asset Management, benadrukt de extra uitdagingen die momenteel spelen op de financiële markten. Vooral de nieuwe besmettingsgolf en de lockdowns wegen nu zwaar op de Chinese economie. De werkloosheid in China is gestegen van 5,4 procent in februari naar 6 procent in maart. De situatie gaat verslechteren volgens hem.

The Covid outbreaks only forced Shanghai and some other cities to enter lockdowns in late March and early April. Therefore the economic slowdown likely worsened in April.

De Chinese overheid heeft een economische groei van 5,5 procent voor dit jaar vooropgesteld. Dit verrassend sterk kwartaal doet hopen dat het gaat lukken, maar dan moeten de investeringen in vastgoed stabliseren, het consumentenvertrouwen terug herstellen en zowel import als export moeten een positieve bijdrage leveren aan de komende kwartalen.

Bronnen: Evelyn Chang – CNBC

Foto: Davidgsteadman – FlickrPublic Domain

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!