De beursindexen in de Zuidoost-Aziatische regio hebben het moeilijk na berichten dat de Chinese fabrieksactiviteiten zijn gekrompen in de maand september. De Chinese PMI bedroeg 49,6 punten, dat is lager dan de voorspelde 50,1 punten. Een cijfer lager dan 50 duidt op een krimp en dat weegt op het sentiment op de aandelenmarkten.

Beleggers en investeerders in Zuidoost-Azië weten niet goed wat doen. De Chinese Purchasing Managers’ Index is gedaald tot onder de 50 punten, een krimp met andere woorden. De fabrieksactiviteiten zijn afgenomen in de maand september en dat jaagt beleggers de stuipen op het lijf. Beursindexen bewegen gemengd met een Hang Seng die bijna 1 procent daalde.

Dat de fabrieksactiviteiten niet meer toenemen, zou deels ook te maken hebben met de ‘power crunch’ in China. Verschillende lokale Chinese overheden beperken namelijk het stroomverbruik waardoor veel bedrijven genoodzaakt zijn hun activiteiten gedeeltelijk in te perken of zelfs volledig te staken. China kampt met een tekort aan steenkool om energie op te wekken.

Sentiment

Het aandeel van China Evergrande Group maakte een duik van 4 procent nadat is gebleken dat het een deel obligatiehouders niet heeft kunnen uitbetalen. In Japan daalde de Nikkei 225 met 0,19 procent en de Topix index met 0,29 procent. De Zuid-Koreaanse KOSPI wist wel te stijgen, namelijk met 0,62 procent. Het sentiment op de markten is duidelijk zeer gemengd.

Ook in de Verenigde Staten van Amerika houden beleggers en investeerders hun adem in. De 10-jaarsrente steeg namelijk opnieuw boven de 1,50 procent en is niet meer teruggezakt sindsdien. Ook hier spelen er allerlei factoren die een invloed hebben op het beurssentiment, zoals bv. het beleid van de Federal Reserve en de stijgende inflatie.

Bronnen: Eustance Huang – CNBC

Foto: QuoteInspector

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>