De Chinese fabrieksactiviteiten zijn toegenomen in de maand februari, geheel onverwachts. De vraag naar goederen en producten is sterker dan men had voorspeld waardoor logischerwijs ook de fabrieksorders zijn toegenomen. De Purchasing Manager’s Index bedroeg in februari 50.2, dat is beter dan de 49.9 die analisten hadden voorspeld.

De tweede grootste economie is dan  toch robuuster dan men had voorspeld. Tijdens de maand februari wist de vraag naar goederen en producten stand te houden waardoor het aantal fabrieksorders is toegenomen. Voor de maand februari bedroeg de Purchasing Manager’s Index 50.2 punten. Alles boven de 50 punten wijst op een groei of toename.

Dat is een goede prestatie gezien analisten hadden voorspeld dat de PMI slechts 49.9 punten zou zijn voor de maand februari, een krimp met andere woorden. De Chinese economie herstelde sterk van de pandemie in 2020 en begin 2021, hoewel het momentum in de zomer van vorig jaar begon af te zwakken. De schuldencrisis op de vastgoedmarkt en de strikte coronamaatregelen troffen het consumentenvertrouwen en de uitgaven.

Risico’s

Nieuwe orders namen voor het eerst toe sinds augustus vorig jaar dankzij de toenemende vraag. En dat terwijl her en der nog COVID-uitbraken zijn in grote steden. Het momentum kan echter beïnvloed worden door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dit houdt risico’s in voor de wereldeconomie en kan het consumentenvertrouwen wereldwijd een deuk geven.

De officiële samengestelde PMI, dus de combinatie tussen de maakindustrie en de dienstensector, bedroeg in februari 51.2 punten. Dat is een flinke groei ten opzichte van de 50.1 punten in de maand januari. Het is nog maar de vraag hoe de situatie tussen Rusland en Oekraïne gaat evolueren en welke invloed dit zal hebben op de groei van de wereldeconomie.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: PublicDomainPictures – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>