Gepaard met het Amerikaans-Chinees handelsconflict zet de Chinese centrale bank zich steeds meer af tegen de dollar. Dat is te zien aan de goudreserves die op een hoog tempo toenemen. Zo kocht de Chinese centrale bank in 2019 al 99 ton goud.

De prijs van goud doet het dan ook goed in 2019. Zo brak de prijs door de hevige weerstand van 1.400 dollar. Dit lukte het edelmetaal voor jaren niet. Maar nu, met alle geopolitieke onrust, weet goud juist te profiteren.

Bijvoorbeeld omdat centrale banken, zoals die van China, goud kopen. Zo is te zien op een grafiek van Bloomberg. Sinds december 2018 kopen de Chinezen weer goud.

Afzetten tegen de dollar

Het handelsconflict met de Verenigde Staten geeft China een prikkel om meer goudreserves aan te houden, in plaats van dollars. Dat zegt John Sharma bijvoorbeeld, econoom bij National Australia Bank:

De beperkingen door de handelsoorlog, in het geval van China, of de sancties bij Rusland, geven de centrale banken een prikkel om zich te diversifiëren. Ook met de toenemende geopolitieke spanning en economische onzekerheid is goud een ideale verzekering, en zal daarom worden gekocht door centrale banken wereldwijd.

De Russische centrale bank is ook een groot koper van goud. Alleen in tegenstelling tot China koopt Rusland al voor jaren structureel meer goud in. Daarmee is de waarde van de Russische goudreserve gestegen naar 109,5 miljard dollar.

Rusland profiteerde in 2019 dan ook optimaal van de prijsstijging van goud.

Bron: ZeroHegde

Foto: iStock

5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen

  • Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
  • De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
  • De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
  • MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
  • DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!

Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER