Economen van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs waarschuwen dat de vervroegde heropening van de Chinese economie problemen kan veroorzaken inzake de toeleveringsketen, maar op de langere termijn zou dit wel meer groei creëren. Er zijn ook risico’s inzake het aantal besmettingen en doden die uit de hand dreigen te lopen.

De Chinese economie heeft zijn deuren sneller dan verwacht geopend en dat is een verrassing voor de financiële markten. Hoewel dit op het eerste zicht positief is, brengt het toch problemen met zich mee. Economen van Goldman Sachs voorspellen dat de toeleveringsketen niet zal kunnen volgen de komende maanden en dat de economische groei hieronder zal lijden.

China is likely to see weaker growth momentum during the frontloaded ‘exit wave’ on the back of surging infections, a temporary labor shortage and increased supply chain disruptions.

En niet alleen de toeleveringsketen zal een versnelling hoger moeten schakelen, ook het medische systeem. Nu de maatregelen versoepeld zijn, is het aantal besmettingen fors toegenomen. Daarenboven vindt het Chinese Nieuwjaar plaats in januari dat altijd een grote binnenlandse migratiegolf met zich meebrengt.

Lange termijn

Maar de gevolgen op langere termijn gaan positief zijn, aldus de economen. De heropening van de economie ondersteunt het scenario waarin het Chinese bbp met 5,2 procent zal groeien in 2023. Dat is een serieuze verbetering in vergelijking met de 3 procent voor dit jaar.

Although we are confident that growth should accelerate meaningfully on reopening, significant uncertainties remain on Covid evolution, consumer behavior, and policymakers’ reactions, which in turn determine the pace and the magnitude of the Chinese economy’s recovery next year.

Ook regio’s en landen rond China zullen baat hebben gezien internationale reizen terug op het menu staan dankzij de versoepelingen. De economieën in Hong Kong en Singapore gaan vermoedelijk het hardst groeien volgens de economen, respectievelijk met 2,7 en 1 procent.

Bronnen: Jihye Lee – CNBC

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY-SA 4.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER