Het Chinese vasteland heeft te maken met een zware hittegolf. Niets speciaal, zou je denken. Maar economen vrezen dat deze hittegolf een impact zal hebben op de economie op korte termijn omdat er sprake is van een hittegolf die 2 tot 3 maanden kan aanhouden. Bedrijven die veel energie nodig hebben om naar behoren te functioneren, kunnen hier onder gaan lijden.

Een hittegolf die de economie overhoop helpt, dat hebben we nog niet vaak meegemaakt. In China is er momenteel een hittegolf die alle records verbreekt, temperaturen lopen er op tot 42 graden celcius. In Sichuan, één van China’s grootste provincies met 84 miljoen inwoners, worden er fabrieken een week lang gesloten om energie te besparen. Het elektriciteitsnetwerk staat onder grote druk omwille van de grote vraag naar airconditioning.

Dan Wang, hoofdeconoom bij Hang Seng Bank China, benadrukt dat energievretende industrieën slachtoffer zijn van deze hittegolf en energiecrisis. Het gevaar is groot dat dit een impact zal hebben op de volledig Chinese economie en de wereldwijde logistieke keten.

We already see a slowdown in production in the steel industry, in chemical industry, in fertilizer industry. Those are very important things when it comes to construction, to agriculture and also to manufacturing in general.

Vooruitzichten

Volgens een bericht in de staatsmedia hebben de meeste gebieden van het stroomgebied van de Yangtze-rivier sinds juli extreem hoge temperaturen gekend. De regenval in het gebied daalde met ongeveer 45 procent in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen jaren. De hittegolf en stroomuitval deden denken aan de grote stroomuitval vorig jaar die veel van China’s belangrijkste productiecentra zoals Guangdong, Zhejiang en Jiangsu lam legde.

Last year, as we have estimated, the power shortage period has caused China about a 0.6% point of GDP growth. This year we think this number will be a lot higher… I would say 1.5% point lower.

Economen en analisten hebben hun vooruitzichten inzake de Chinese economie reeds verlaagd, de tweede keer al dit jaar. Er was een groei voorzien van 5,5 procent maar de consensus, vooral door de uitdagingen die China momenteel voorgeschoteld krijgt, is dat de Chinese economie dit jaar met ‘slechts’ 2,8 tot 3 procent zal groeien.

Bronnen: Sumanthi Bala – CNBC

Foto: Guian Bolisay – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>