Dat de Chinese economie op dit moment in zwaar weer verkeerd, zal de meeste beleggers niet ontgaan zijn. De opgelegde Amerikaanse importheffingen zijn een doorn in het oog voor veel Chinese bedrijven. Met name de exportbedrijven hebben het op dit moment lastig. En dat heeft uiteraard grote gevolgen voor de Chinese productiesector.

Tijdens de afgelopen maanden hebben de Chinese industriële bedrijven hun winsten zien kelderen. Als gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China ligt steeds meer productie stil. Daarnaast durven maar weinig Chinese bedrijven te investeren in nieuwe productiemiddelen. De Chinese overheid probeert er alles aan te doen om een grotere economische klap te voorkomen, maar het is nog maar sterk de vraag of dat daadwerkelijk gaat lukken.

Deze grafiek voorspelt onheil voor de wereldeconomie

Volgens de economen van Macrobond and Nordea geven de Chinese industriële bedrijven op dit moment een gevaarlijk waarschuwingssignaal af. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de trend bij de winsten van deze bedrijven normaliter 9 maanden vooruitlopen op de trend bij de winsten van de wereldeconomie. En deze grafiek laat zien dat de rest van de bedrijven in de wereld ook rekening moeten houden met een forse winstdaling. De komende 9 maanden zien er immers rampzalig uit. Volgens deze grafiek moeten we zelfs rekening houden met hetzelfde scenario als in het jaar 2016.

Moeten we vrezen voor een mondiale winstrecessie?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>