De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China is nu al een tijdje aan de gang en dat is duidelijk merkbaar aan de bedrijfsresultaten van menig bedrijven en dus ook aan de economische prestaties van verschillende landen. In China is de groei van de industriële output in juli gegroeid met 4,8 procent, dat is het traagste tempo sinds het jaar 2002.

De perikelen tussen de twee grootste economieën ter wereld doen ons geen goed, zoveel is duidelijk. Vooral in China is het effect goed merkbaar, in vergelijking met de Amerikaanse beursindexen ondervinden de Aziatische beurzen meer last en zijn de rendementen een flink stuk minder.

Industrie

Ook op industrieel vlak bolt het wat minder goed in China. De industriële output is in juli gegroeid met 4,8 procent wat het laagste cijfer is sinds februari 2002. Dat is tevens een flinke domper op de verwachtingen van analisten want die gingen namelijk uit van een groei van 5,8 procent. Het verschil met de industriële output in juni is ook bijzonder groot. Toen was er nog een groei van 6,3 procent.

Ook de winkelverkopen zijn achteruitgegaan in juli, de toename bedroeg slechts 7,6 procent. In de maand juni bedroeg de groei van de winkelaankopen nog 9,8 procent. Ook hier zaten de analisten grondig mis want ze hadden op zijn minst een groei van 8,6 procent verwacht in de maand juli.

Maar zoals gewoonlijk weet de Chinese overheid in te grijpen aan de hand van maatregelen, zoals bijvoorbeeld het manipuleren van hun eenheidsmunt. De yuan noteert nu ongeveer op 7 stuks per dollar als manier om de importheffingen van de Amerikanen te counteren. Een oplossing op lange termijn is er voorlopig niet, beide landen spelen het hard en lijken niet te willen toegeven.

Bronnen: CNBC

Foto: Andreas Habich – Wikimedia – CC BY 3.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER