Chinese investeerders zetten wereldwijd vastgoed te koop, waardoor de zorgen over een diepgaande vastgoedcrisis toenemen. De noodzaak om contanten vrij te maken in het licht van de verslechterende situatie in de vastgoedmarkt in China lijkt prioriteit te hebben boven het risico van het verkopen in een dalende markt.

Volgens Barry Sternlicht, voorzitter van Starwood Capital Group, heeft de wereldwijde neergang, veroorzaakt door stijgende leenkosten, al meer dan $1 biljoen aan kantoorvastgoedwaarden doen verdampen. Het gebrek aan recente verkoopgegevens maakt echter de totale schade nog onbekend.

Cash belangrijker dan activa

Toezichthouders en de markt zijn nerveus dat deze impasse grote, ongerealiseerde verliezen zou kunnen verbergen. Dit kan problemen veroorzaken voor zowel banken, die tijdens het goedkope geld-tijdperk verder zijn gegaan met lenen voor stenen en mortel, als voor bezitters van activa.

Bedrijven verkopen activa nu ze cash meer waard vinden. Een dochteronderneming van het in Guangzhou gevestigde China Aoyuan Group Ltd., bijvoorbeeld, verkocht eind vorig jaar een perceel in Toronto met een korting van ongeveer 45% ten opzichte van de aankoopprijs in 2021. Dit meldde gegevensverstrekker Altus Group.

Tolu Alamutu, kredietanalist bij Bloomberg Intelligence, benadrukt:

Met gemotiveerde verkopers kan de marktbevriezing ontdooien, wat de transparantie en prijsvorming kan verbeteren. De waarderingen van de portefeuilles kunnen nog verder dalen.

Meer transacties geven duidelijkheid

Hoewel deze trend tot nu toe slechts mondjesmaat zichtbaar is geweest, worden er meer transacties verwacht, wat kan leiden tot verbeterde markttransparantie en prijsvorming.

Carol Hodgson, hoofd van vastgoedonderzoek voor Europa bij JPMorgan Asset Management, voegt hieraan toe:

Prijsontdekking zal gedurende het jaar verbeteren, deels vanwege een toename van noodlijdende activa die op de markt komen.

Peter Papadakos, vastgoedanalist bij Green Street, benadrukt echter dat de markt mogelijk niet volledig reageert op de verkoop van noodlijdende activa:

Het is discutabel of taxateurs ze volledig in overweging zullen nemen gezien de ‘gemotiveerde’ verkopers.

Bron: Bloomberg
Foto: iStock