Enkele maanden geleden leken de vaccinaties dé oplossing voor het coronavirus te zijn. Sommige beleidsmakers sprake al over het einde van het coronatijdperk. Inmiddels is duidelijk geworden dat het virus zich niet zomaar laat verdrijven. En mogelijk kan dat ook effect hebben op de groei van de economie. Het is namelijk goed denkbaar dat er een nieuwe tegenvallende economische periode gaat aanbreken.

De Chinese economie wist vorig jaar als een van de weinige economieën te groeien. Volgens economen was deze economische ‘meevaller’ onder andere te danken aan het ruimhartige Chinese overheidsbeleid. Zo was er in 2020 sprake van een stevige kredietimpuls in China. In dit geval gaat het om de bedrijfsleningen die de Chinese banken verstrekken. Door het monetaire beleid kregen bedrijven veel sneller een lening dan voorheen en dit had een positieve uitwerking op het herstel van de economische groei.

Chinese kredietimpuls heeft mogelijk een bodem bereikt

Inmiddels ziet de Chinese kredietimpuls er een stuk minder overtuigend uit. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Morgan Stanley Research, te zien dat de China Credit Impulse al een jaar lang een dalende trend laat zien. En deze daling kan slecht nieuws betekenen voor de groei van de wereldeconomie. De Chinese kredietimpuls loopt immers gemiddeld 10 maanden vooruit op de prestatie van de wereldeconomie.

Maar, er is niet alleen maar slecht nieuws te melden. Op de grafiek is immers ook te zien dat de China Credit Impulse mogelijk een nieuwe bodem bereikt heeft. Gezien de plannen van de Chinese overheid is het goed denkbaar dat er de komende maanden weer sprake zal zijn van een stevige kredietimpuls. Door het vertragende effect op de wereldeconomie zullen beleggers echter wel geduld moeten hebben. De kans is namelijk groot dat ze op korte termijn eerst door de zure appel heen moeten bijten.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!