Uit een privé-onderzoek blijkt dat de Chinese maakindustrie in november beter heeft gepresteerd dan men eerst had verwacht. De Caixin/Markit manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI) bedroeg voor november 51.8 punten, dat betekent een groei. Economen van Reuters dachten dat de PMI in november ‘slechts’ 51.4 zou bedragen, een meevaller dus.

Een positieve en verrassende ‘wending’ voor de maakindustrie in China. Economen van Reuters hadden verwacht dat de PMI index zou terugvallen van 51.7 naar 51.4 punten. Maar de maand november was dan toch beter dan de economen hadden verwacht. Het PMI cijfer kwam in november uit op 51.8 punten, een lichte verbetering ten opzichte van oktober.

Als dit cijfer boven de 50 noteert, dan is er groei. Noteert het onder de 50 punten, dan is er sprake van een krimp. De Chinese ‘manufacturing sector’ doet het dus behoorlijk goed gezien de omstandigheden omtrent de handelsoorlog met de Verenigde Staten van Amerika.

Officieel cijfer

Het officiële PMI cijfer voor november bedraagt 50.2 punten, komende van 49.3 in oktober. Een behoorlijk flinke verbetering dus. Dit is volgens het China’s National Bureau of Statistics het hoogste niveau sinds maart dit jaar. Het vertrouwen in China begint dan ook opnieuw te groeien.

The synchronized improvement in the survey data does point toward some uptick in growth last month.

De positieve handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China zorgen ervoor dat investeerders zich opnieuw wat beter voelen. Toch wachten ze massaal op de officiële bekrachtiging van hun mondelinge overeenkomst. Als deze ‘deal’ effectief geklonken wordt, dan zal de Chinese economie een duw in de rug krijgen en kan het PMI cijfer nog meer stijgen.

If trade negotiations between China and the U.S. can progress in the next phase and business confidence can be repaired effectively, manufacturing production and investment is likely to see a solid improvement.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS