De wereldwijde aandelenmarkten zitten al weken in de lift. Er lijkt op dit moment sprake te zijn van een vervroegde eindejaarsrally. Wall Street wist in de maand november met meer dan 3% in waarde te stijgen. En daarmee was het een van de beste beursmaanden van dit beursjaar. Voor de VIX-index betekent deze beursrally overigens weinig goeds. 

Het beursoptimisme wist tijdens de laatste weken flink op te laaien. De hoopgevende gesprekken tussen de VS en China zorgen er voor dat steeds meer beleggers terugkeren naar de beursvloer. De afgelopen tijd was er een stroom aan vers kapitaal meetbaar bij de indices. 

VIX-index geeft een waarschuwingssignaal af 

Voor de volatiliteitsindex betekent dit echter minder goed nieuws. Deze index is gebaat bij grote beweeglijkheid en daar was de afgelopen tijd weinig sprake van. Stijgende beurskoersen gaan immers vaak gepaard met een afnemende beweeglijkheid. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is te zien dat de VIX-index onlangs een nieuw 52-weeksdieptepunt wist te bereiken. 

Overigens geeft deze grafiek ook direct een voorzichtig waarschuwingssignaal af. Tijdens de laatste twee keren dat de VIX-index immers zo laag was, werden de financiële markten in beide keren kort daarna geconfronteerd met de nodige beweeglijkheid. Denk bijvoorbeeld maar aan de beursmaanden mei en augustus. Wat dat betreft zijn we dus gewaarschuwd. 

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS