Een groot deel van de beleggers heeft 2022 waarschijnlijk met verlies afgesloten, door de wereldwijd dalende aandelenmarkten. Hoewel een verlies nooit fijn is, zijn er personen wie het nog slechter verging. Een Chinese miljardair verloor bijvoorbeeld meer dan 90% van zijn fortuin in de afgelopen jaren.
De afgelopen jaren zijn niet geweldig geweest voor de superrijken in China. Vooral de rijken die hun vermogen hebben opgebouwd in de ooit zo succesvolle vastgoedmarkt, bevonden zich in de hoek waar de klappen vielen.
Het vermogen van Hui Ka Yan, voorzitter van de geplaagde vastgoedontwikkelaar Evergrande, is volgens de Bloomberg Billionaire Index met bijna 93% gedaald. Ooit was Hui nog de rijkste persoon in Azië. Van zijn piek in 2017 is het vermogen van Hui gedaald van $42 miljard tot zo’n $3 miljard op dit moment.
Problemen bij Evergrande
Evergrande is een Chinese vastgoedontwikkelaar, die gebukt gaat onder een enorme schuldenlast van maar liefst $300 miljard. Sinds 2021 staat het bedrijf centraal in de vastgoedproblemen van het land. Hui gebruikte zijn persoonlijke rijkdom om zijn noodlijdende bedrijf overeind te houden door zijn huizen en privéjets te verkopen.
Dit bleek uiteindelijk bij lange na niet genoeg. In december 2021 bleef het bedrijf in gebreke bij de terugbetaling van zijn obligaties in Amerikaanse dollar. Het bedrijf had reeds maandenland geprobeerd om geld bij elkaar te krijgen om de schuldeisers, leveranciers en investeerders terug te betalen. Vorig jaar slaagde Evergrande er niet in haar voorlopige schuldherstructureringsplan in te dienen, wat tot verdere bezorgdheid over haar toekomst leidde.
Evergrande is een enorm bedrijf. Het heeft ongeveer 200 000 werknemers en boekte in 2020 een omzet van meer dan $110 miljard. Het bedrijf ontwikkelt meer dan 1 300 projecten in meer dan 280 steden.
Analisten vrezen al langer dat een ineenstorting van Evergrande bredere risico’s voor de Chinese vastgoedmarkt met zich meebrengt, waardoor huiseigenaren en het bredere financiële systeem worden getroffen. Vastgoed en aanverwante sectoren zijn goed voor maar liefst 30% van het bruto binnenlands product van het land.
Bron: CNN
Foto: iStock