Drie Chinese financiële toezichthouders hebben vrijdag geprobeerd te marken te sussen net voor het bekendmaken van het teleurstellende rapport  van het bruto binnenlandse product-rapport en te midden van een aanhoudende aandelenverkoop op de beurzen. Hun boodschap komt er op neer dat de verkoopgolf wordt veroorzaakt door te hoge verwachtingen en emoties.

Yi Gang, voorzitter van de Chinese centrale bank PBOC, zei dat de onderliggende waardes van de Chinese economie nog altijd goed zijn en dat de situatie op de Chinese beurzen niet representatief is. Yi voegde er aan toe dat de waarderingen van Chinese aandelen momenteel ‘historisch’ laag zijn.

The recent stock market volatility is primarily the result of investor expectations and emotions.

De centrale bank stimuleert actief het beleid van sommige lokale overheden om de liquiditeit van bedrijven, die daar gevestigd zijn, te ondersteunen en promoot plannen ter ondersteuning van aandelen- en obligatiefinancieringen van particuliere ondernemingen, aldus Yi Gang.

De Shanghai Composite noteert momenteel bijna op het laagste niveau van de afgelopen vier jaar. De oorzaak hiervoor hoeft men niet ver te gaan zoeken, de handelsoorlog met de Verenigde Staten van Amerika weegt namelijk ontzettend zwaar op de Chinese aandelenmarkten.

‘Peptalk’

Die ‘peptalk’ van de officials is dus nodig, het rapport over het BBP was ook niet bepaald aanmoedigend. Tijdens het derde kwartaal daalde het cijfer naar 6,5 procent, het zwakste kwartaal sinds 2009 en daarenboven halen ze de analistenverwachting van 6,6 procent niet. Naar alle waarschijnlijkheid zal China het jaar dan ook afsluiten aan 6,5 procent en komt er geen verbetering.

De Shanghai Composite index steeg vrijdag meer dan 2 procent in navolging van de sussende woorden van de officials. Het lijkt er dus op dat beleggers en investeerders de woorden van de officials ter harte nemen en opnieuw geloven in een goede afloop voor de Chinese aandelenmarkten.

Bronnen: CNBC

Foto: epSos.deFlickrCC BY 2.0