Voor nieuwe beleggers kan het benaderen van de aandelenmarkt verwarrend zijn. Waar zou je moeten beginnen? Wanneer is een goed moment om te kopen? Hoe kunt u het risico om geld te verliezen minimaliseren? Allemaal vragen die nieuwe beleggers zich stellen maar waar ze moeilijk een antwoord op krijgen. Hedgefondsmanager Ray Dalio probeert u op weg te helpen.

Dalio is manager van één van ‘s werelds grootste hedgefondsen en weet dus waar hij over spreekt. Hij beweert dat het eerst wat nieuwe beleggers moeten leren, geen complexe handelsstrategie is, maar wel één simpele regel: cyclussen herhalen zichzelf en daar moet je als belegger gebruik van maken.

People have to understand that bubbles occur and are followed by busts

Een vrij simpele les, toch? Dat lijkt echter alleen maar zo want het is uiteraard niet simpel om deze cyclussen te ‘timen’ en er op in te spelen. Dit is namelijk ook één van de grootste fouten die ervaren beleggers maken, deze historische cyclussen negeren want er valt namelijk veel uit te halen.

The biggest mistake that most people make is to judge what will be good by what has been good lately. So if a market has gone up a lot, they think that’s a good market, rather than it’s more expensive.

Do not follow the herd

Waar je eigenlijk rekening mee moet houden, volgens Dalio, is dat als de markten dalen en in een neerwaartse trend zitten, je aandelen kan kopen tegen betere prijzen. Dat gaat tegen je emoties in maar het is volgens de hedgefondsmanager wel dé manier om hoge rendementen te halen.

Vaak kopen beleggers aandelen die in een stijgende trend zitten, waarvoor ze eigenlijk een hogere prijs betalen dan wanneer ze aandelen zouden kopen die het minder goed doen en in een dalende trend zitten. Daarmee surfen ze eigenlijk op de emotionele golf op de markten, kopen wanneer er vertrouwen is en verkopen wanneer en angst en paniek heerst op de financiële markten.

Daarmee volgen ze de kudde, net hetgeen ze eigenlijk niet horen te doen. Zijn advies is om bubbels en cyclussen te leren herkennen zodat je kan speculeren op wanneer deze barsten of omslaan. Daarom raadt hij beleggers aan om ‘het tegenovergestelde te doen, sell the bubbles and buy in busts’.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere