Afgelopen zaterdag verschenen er cijfers over de Chinese economie. Uiteraard rekenden de economen op tegenvallende macrocijfers, maar de uiteindelijke cijfers waren een stuk slechter dan verwacht. De Chinese productiesector presteert op dit moment zelfs slechter dan tijdens de financiële crisis.

Eigenlijk zit de Chinese economie al bijna twee maanden voor een groot deel op slot. Het coronavirus heeft er voor gezorgd dat sommige steden omgetoverd zijn in ‘spooksteden’. Daarnaast zijn nog tal van Chinese fabrieken gesloten. Wat dat betreft mocht er dus gerekend worden op sterk tegenvallende macrocijfers.

Chinese productiesector presteert veel slechter dan verwacht

De uiteindelijke macrocijfers waren echter een stuk slechter dan verwacht. Zo wist het PMI-cijfer over de Chinese productiesector te dalen naar 35,7. Economen rekenden op een daling richting een stand van 46,0. Wat dat betreft is het uiteindelijke cijfer dus een stuk slechter dan waar op gerekend werd. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Lohman Econometrics, is te zien dat het PMI-cijfer over de Chinese productiesector zelfs tijdens de financiële crisis niet zo laag was.

Overigens zagen de andere Chinese macrocijfers er ook dramatisch uit. Deze macrocijfers maken duidelijk dat de Chinese overheid er alles aan zal moeten doen om het coronavirus zo snel mogelijk te bestrijden. De economische schade loopt immers in een rap tempo op.

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!