Het lijkt er op dat Chinese technologiebedrijven hun groeistrategie aan het aanpassen zijn. Volgens Ben Harburg, managing partner bij venture capital MSA Capital, zijn deze bedrijven eerder dan gepland bezig met de uitbreiding naar andere landen. Dat komt omwille van de harde ‘crackdown’ van de autoriteiten en de zware concurrentie op de Chinese markt.

Zou de ‘crackdown’ van de Chinese autoriteiten dan toch voor iets goed zijn? Volgens Ben Harburg zijn Chinese technologebedrijven namelijk begonnen met hun strategie om uit te breiden naar andere landen. Dit zou sowieso gaan gebeuren op termijn, maar Harburg is van mening dat de ‘crackdown’ er voor zorgt dat deze bedrijven veel eerder dan gepland beginnen aan hun groeistrategie buiten de Chinese landsgrenzen.

It’s also forcing Chinese companies much earlier in their lifecycle to think about going global.

Hij merkt op dat jonge Chinese technologiebedrijven, die actief zijn in sectoren zoals artificiële intelligentie en gezondheidszorg, al snel bezig zijn met het uitstippelen van een strategie om ook buiten China hun activiteiten uit te breiden. Harburg is er van overtuigd dat de kans op slagen bijzonder groot is binnen de ’emerging markets’.

Our view was that Chinese business models are global best practices, especially for emerging markets, because the way that Chinese consumers have evolved with technology is much more reminiscent of the way the next wave of consumers in India and Pakistan and Egypt and in Nigeria, and Brazil, will engage with technology.

‘Success rate’

Er zijn slechts een handvol voorbeelden van Chinese technologiebedrijven die in het verleden succes hebben geboekt in het buitenland. Maar tegenwoordig is de ‘success rate’ van technologiebedrijven die hun internationale activiteiten hebben uitgebreid gestegen.

Xiaomi, dat zijn hoofdzetel in Peking heeft, is nu de op twee na grootste smartphonespeler qua marktaandeel wereldwijd dankzij grote winsten in India. En TikTok, dat in bezit is van de Chinese technologiegigant ByteDance, heeft wereldwijd een miljard maandelijkse gebruikers.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Tech United EindhovenFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>