Xpeng, één van de Chinese startups die elektrische voertuigen bouwt, heeft op vrijdag hun P7 sedan en G9 SUV in Denemarkten, Zweden, Nederland en Noorwegen gelanceerd. De Chinese concurrent van Tesla probeert door te breken in Europa en gaat hun voertuigen iets goedkoper aanbieden dan de modellen van Tesla.

De strijd voor een plekje op de markt van elektrische voertuigen is wat vuriger geworden, vooral in Europa. Xpeng, de Chinese startup die in zijn thuisland de concurrentie aangaat met Nio, Li Auto, BYD en Tesla, heeft vrijdag zijn ‘flagship’-modellen de P7 sedan en de G9 SUV voorgesteld in Noorwegen, Nederland, Zweden en Denemarken.

Brian Gu, voorzitter van Xpeng, noemt de lancering in deze landen een belangrijke mijlpaal vermits ze nu een internationale speler zijn. Ze gaan openlijk de concurrentie aan met Tesla, dat steken ze niet onder stoelen of banken. Maar om een echte bedreiging te zijn voor Elon Musk, moet Xpeng nog een grote kloof dichten wat het aantal leveringen betreft.

Concurrentie

Toch zal Musk vermoedelijk lichtjes geïrriteerd zijn, Xpeng gaat hun voertuigen verkopen aan een lagere prijs dan de modellen van Tesla. Gu beweert dat zijn P7 sedan 576 kilometer kan afleggen met een enkele laadbeurt, met een prijs in Nederland vanaf 49.990 euro. Tesla’s Model 3 Long Range, die 602 kilometer claimt met een enkele laadbeurt, kost er 52.990 euro.

De Chinese startup gaat het niet gemakkelijk hebben in Europa. Ze gaan niet alleen de concurrentie aan met Tesla, maar ook met giganten zoals Volkswagen en Audi. Ook hun Chinese concullega Nio is reeds aanwezig in Noorwegen sinds 2021 en hebben ook plannen om hun aanwezigheid in Europa te vergroten.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: myshoun – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>