Tal van Chinese vastgoedbedrijven zitten met bergen schulden. De schulden lopen zodanig hoog op, dat ze niet in staat zijn om hun obligatiehouders uit te betalen. Volgens Nomura zijn de problemen groter dan enkel deze betalingen, namelijk dat deze vastgoedbedrijven zelfs niet in staat zullen zijn om achterstallige lonen van hun werkkrachten te betalen tegen 31 januari 2022.

De Chinese vastgoedsector worstelt al enkele maanden met de torenhoge schuldenberg die ze hebben. Vastgoedbedrijven zoals Evergrande Group en Kaisa zijn al verschillende keren in ‘default’ gegaan omdat ze niet in staat waren om coupons uit te betalen. Tot dusver heeft dit nog geen domino-effect veroorzaakt op de (Chinese) financiële markten.

In totaliteit zou er voor 19,8 miljard dollar aan ‘offshore’ obligaties ‘vervallen’ in het eerste kwartaal volgend jaar en 18,5 miljard dollar in het tweede kwartaal. Het bedrag van het eerste kwartaal is bijna het dubbel van dat van het vierde kwartaal dit jaar. De problemen gaan m.a.w. verdubbelen volgend kwartaal. Opgeteld met de ‘onshore’ obligaties, komen we uit op 29,84 miljard dollar dit kwartaal als de yuan zijn waarde behoudt t.o.v. de dollar.

However, in view of potential RMB depreciation pressures and surging offshore funding costs amid rising credit defaults, we believe the repayment pressure for developers in the offshore bond markets could be even higher.

Achterstallige lonen

Maar dat zijn niet de enige problemen binnen de vastgoedsector. Het zou zelfs zodanig erg gesteld zijn met sommige vastgoedbedrijven, dat men de deadline voor het betalen van achterstallige lonen van hun werkkrachten niet zal halen. Er zou nog een ‘rekening’ openstaan van 1,1 biljoen yuan. Dit moet betaald worden vóór 31 januari volgend jaar.

Mocht men dit niet uitbetalen, dan zal dit zwaar bestraft worden door de centrale overheid en de lokale overheden, aldus analisten van Nomura. Daarenboven zal hun reeds beschadigde imago nog harder besmeurd worden. Men vreest ook dat dit zware sociale protesten in de hand zal werken waardoor de onrust vanuit China nog meer zal toenemen.

Bronnen: Evelyn Chang – CNBC

Foto:  JonasO – PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>