De Chinese aandelenmarkten hebben er een geweldig eerste kwartaal opzitten. Tijdens de eerste drie maanden van het jaar wist de toonaangevende Chinese index, de Shanghai index, het bijna twee keer zo goed te doen dan de S&P 500 index. Deze ‘inhaalslag’ was ook wel hard nodig, want tijdens het afgelopen jaar vielen de Chinese aandelenmarkten met name in negatieve zin op. Ondertussen geloven de Chinese vermogensbeheerders heilig in verder stijgende beurskoersen.

Het optimisme viert op dit moment hoogtij. De positieve handelsonderhandelingen tussen de VS en China hebben weten te leiden tot een stroom aan opluchting onder beleggers. Ondanks het feit dat er nog geen daadwerkelijk handelsakkoord op tafel ligt, trekken beleggers zich aan dit nieuws op. In het bijzonder worden de Chinese aandelen getrakteerd op massale aankopen. En dat is ook niet vreemd, want juist de Chinese aandelen werden tijdens het afgelopen jaar, als gevolg van de handelsoorlog, aan de kant geschoven.

Vertrouwen in Chinese aandelen neemt toe

Volgens diverse analisten hoeft de huidige Chinese beursrally nog niet ten einde te komen, want de Chinese aandelenmarkten zijn nog ver verwijderd van hun oude hoogtes. Ook de Chinese vermogensbeheerders geloven heilig in verder stijgende beurskoersen. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, te zien dat 74% van hun beleggingsvermogen op dit moment belegd zit in Chinese aandelen. Dit is het hoogste niveau sinds januari 2018.

Het probleem is echter dat de laatste keer dat Chinese vermogensbeheerders zo optimistisch gestemd waren over Chinese aandelen, de Chinese aandelenmarkten juist op dat moment van richting veranderden. Zo werd de Shanghai index na het optimistische niveau van januari 2018 de maanden erop getrakteerd op een daling van meer dan 30%.

Moeten we ons nu opnieuw zorgen gaan maken, of is het deze keer anders?