Voor Europa kwam er onlangs een minder leuk bericht uit het Westen: Amerika dreigt met extra importtarieven. Uit het Oosten komt er een beter bericht. Deze week ondertekenden Europa en China namelijk een belangrijke handelsverklaring.

De verklaring werd ondertekend door topambtenaren. Zo ondertekenden de Chinese premier Li Keqiang, Jean-Claude Juncker en Donald Tusk het document.

In het document beloven beide blokken dichter tot elkaar te komen. Zo worden er grote investeringen belooft. Een definitieve deal, met details, zal eind dit jaar of eerder worden ondertekend. Dat stelde premier Li.

China opent zijn markt

China zal subsidies aan zijn eigen industrie verlagen. Hierdoor wordt de concurrentie tussen Europese en Chinese bedrijven eerlijker. Daarnaast zal China de technologische overdracht vanuit Europa verminderen. En, misschien wel het belangrijkste, China opent de markt voor Europese bedrijven.

Zo stond er in de verklaring:

De hoge ambities reflecteren zich in verbeterde markttoegang. En de eliminatie van de benadeling van buitenlandse investeerders.

In ruil hiervoor zal Europa de infrastructuur naar China verbeteren. Infrastructuur over de rails, wegen en door de lucht. China is al langer bezig met deze infrastructuur naar Europa, onder de naam de ‘nieuwe zijderoute’.

Voorlopig alleen algemene afspraken gemaakt. De details moeten dus nog worden uitgewerkt.

Belangrijke partners

Europa en China zijn al belangrijke handelspartners. Zo is Europa als geheel China’s grootste partner voor de handel. China is op zijn beurt de tweede belangrijkste partner van Europa.

Bron: Asia Times

Foto: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>