De handel tussen Europa en Amerika staat onder spanning. Zo dreigt Amerika met extra importtarieven. Maar in vanuit het Oosten bloeit de handel juist op. Althans dat is het plan van Europese en Chinese beleidsmakers. Deze week ondertekenden Europa en China namelijk een belangrijke handelsverklaring.

De verklaring werd ondertekend door topambtenaren. Onder hen zaten de Chinese premier Li Keqiang, Jean-Claude Juncker en Donald Tusk het document.

In de ondertekende verklaring beloven Europa en China dichter tot elkaar te komen. Zo beloven beide landen in elkaar te investeren. Volgens premier Li wordt een definitieve deal met details eind dit jaar of zelfs eerder ondertekend.

China opent de markt

China komt Europa tegemoet door subsidies aan de eigen industrie te verlagen. Hierdoor wordt de concurrentie met Europese bedrijven eerlijker. Daarnaast zal China de technologische overdracht vanuit Europa verminderen. En, misschien wel het belangrijkste, China opent de markt voor Europese bedrijven.

Zo stond er in de verklaring:

De hoge ambities reflecteren zich in verbeterde markttoegang. En de eliminatie van de benadeling van buitenlandse investeerders.

In ruil hiervoor zal Europa investeren in de infrastructuur naar China. Dat zullen verbindingen over de grond zijn, maar Europa zal ook in luchtroutes investeren. China is al langer bezig met de infrastructuur naar Europa te verbeteren. Beter bekend als de ‘nieuwe zijderoute’.

Tot nu toe zijn alleen nog algemene afspraken gemaakt en nog geen definitieve afspraken.

Belangrijke partners

Europa en China zijn al belangrijke handelspartners. Zo is Europa als geheel China’s grootste partner voor de handel. China is op zijn beurt de tweede belangrijkste partner van Europa.

Bron: Asia Times

Foto: iStock

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>