De positieve berichten over de Chinese economie worden goed verteerd op de financiële markten. Niet alleen beleggers zijn tevreden, ook landen en overheden horen het graag want een China dat goed draait, heeft positieve gevolgen voor bijna iedereen. Ook de eurozone gaat volgens Goldman Sachs profiteren van een sterkere Chinese economie.
De Chinese economie is dan toch niet aan het afzwakken, dat blijkt uit de gegevens die werden vrijgegeven door de Chinese overheid. Met een groei van 6,4 procent worden de verwachtingen van de analisten overtroffen. Hiermee wordt de vrees voor een zwakke wereldeconomie de kop mee ingedrukt. Goldman Sachs verwacht alvast dat de eurozone een ‘boost’ zal krijgen dankzij China.
Boost zoals in 2016
De analisten van de Amerikaanse zakenbank voorspellen dat de eurozone dit jaar nog de effecten van de aantrekkende Chinese economie zal zien, net zoals in het jaar 2016 maar dan op een iets kleinere schaal. Meestal zit er een vertraging op van drie maanden alvorens de golf Europa bereikt.
Het Europese land dat altijd het meeste profiteert van de verhoogde economische activiteiten in China, is Duitsland. Spanje is dan weer het land dat het minste met China handelt en dus weinig positieve effecten zal ondervinden. Over het algemeen zullen de productiecijfers hoger uitvallen.
Bij Goldman Sachs vergelijken ze de situatie met die van 2016, toen kreeg de eurozone ook een ‘boost’ ergens rond de zomer nadat China tijdens het eerste kwartaal een groeispurt meemaakte.
Compared with 2016, China’s stimulus since third quarter 2018 is smaller in size and different in composition, with more focus on boosting infrastructure spending via fiscal policy than broader industrial activity via credit policy.
Goldman Sachs econoom Jari Stehn durft zelfs een straffe uitspraak te doen. Hij verwacht dat de Europese economie tijdens het tweede kwartaal stabiel zal blijven maar dat de economische groei met 1,5 procent zal toenemen tijdens de tweede helft van het jaar.
Bronnen: Bloomberg
Foto: NakNakNak – Pixabay