Er wordt vaak gezegd dat de financiële crisis definitief achter ons ligt. Zo staan bijvoorbeeld de meeste aandelenmarkten vandaag de dag veel hoger dan in het jaar 2008 het geval was. Daarnaast zijn de meeste groeicijfers ook weer teruggekeerd tot boven het niveau van voor de crisis. Toch zijn er nog genoeg beleggers te vinden die vandaag de dag nog steeds opgescheept zitten met een fors koersverlies.

Op de financiële markten is het van groot belang om het kaf van het koren te scheiden. Zo is tijdens de afgelopen decennia meermaals gebleken dat de winnaars van vandaag in een mum van tijd de verliezers van morgen kunnen zijn. Zo staat bijvoorbeeld alleen Microsoft nog in de top 10 van grootste bedrijven in de wereld ten opzichte van de top 10 lijst uit het jaar 2000. De andere 9 bedrijven moeten op dit moment genoegen nemen met een plekje buiten de top 10.

Genoeg beleggers zitten nog opgescheept met een koersverlies

Ook is het niet waar dat alle aandelenmarkten definitief de financiële crisis achter zich hebben gelaten. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Charlie Bilello, te zien dat beleggers die geïnvesteerd hadden in de iShares MSCI Spain ETF en de iShares MSCI Italy ETF vandaag de dag nog geconfronteerd worden met een verlies van respectievelijk -21% en -37%. En dat in een tijdbestek van ruim 11 jaar!

Deze grafiek maakt nogmaals duidelijk dat het van levensgroot belang is om de juiste aandelen te selecteren. Alleen op die manier kan je op de lange termijn succesvol zijn op de financiële markten.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger