De Chinese eenheidsmunt kan nog eens met 10 procent kelderen tegenover de dollar als de Verenigde Staten van Amerika de importheffingen blijven verhogen. De huidige heffingen zorgen voor een neerwaartse druk, van zodra deze verhoogd worden eind dit jaar, zal de yuan verder kunnen dalen.

Econoom Andy Xie is niet bepaald optimistisch over de Chinese yuan, hij voorspelt namelijk een verder daling van de munt als gevolg van de aanhoudend spanningen tussen China en de Verenigde Staten van Amerika. De huidige importheffingen op Chinese goederen duwen de yuan naar beneden.

The currency fluctuates reflecting the economic challenges, so when you have tariffs rising on you, the currency adjustment is inevitable.

De extra importheffingen van de Verenigde Staten op Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar doen de Chinese yuan geen goed, hoewel de reactie op de Aziatische beurzen relatief mild was. Vanaf 1 januari 2019 worden deze heffingen verzwaard van 10 procent naar 25 procent.

Zwakke yuan

Indien dit effectief een negatieve invloed heeft op de yuan, dan worden de stabiliteitsinspanningen van de Chinese overheid en de People’s Bank of China gedeeltelijk teniet gedaan. Initieel werd gedacht dat deze waardedaling in de hand werd gewerkt door de Chinese overheid, maar de Chinese premier Li Keqiang weerlegde deze geruchten en zei dat een zwakke yuan meer slecht dan goed doet.

China will never go down the path of stimulating exports by devaluing its currency, because that will not generate much profits and benefits to China.

Xie waarschuwt dat de handelsoorlog ervoor kan zorgen dat buitenlandse investeerders China zullen vermijden omdat de export minder aantrekkelijk is geworden door de importheffingen. Hij raadt de Chinese overheid aan om tegenmaatregelen te nemen zodat de export aantrekkelijk blijft.

Bronnen: CNBC

Foto: Junjiewu99 – Wikimedia – CC BY 4.0