De Chinese winkelverkopen in de maand augustus namen toe met 2,5 procent. Op het eerste zicht zou je denken dat dit positief is, echter is het een zware teleurstelling. Marktkenners voorspelden namelijk een groei van 7 procent. Ook de industriële productie presteerde ondermaats met een stijging van 5,3 procent t.o.v. de voorspelling van 5,8 procent.

De maand augustus bezorgde de Chinese winkelverkopen een groei van 2,5 procent. Dat is 4,5 procent minder dan analisten en marktkenners hadden voorspeld. Met andere woorden, opnieuw een teleurstelling omtrent de Chinese economie want ook de industriële productie groeide minder hard dan men had voorspeld, namelijk met 5,3 procent in plaats van 5,8 procent.

Larry Hu, hoofdeconoom bij Macquarie, benadrukt dat het voor de winkelverkopen bijzonder moeilijk is om te herstellen naar het niveau vóór corona omwille van de ‘zero-tolerance’ strategie van de Chinese overheid. Zolang er strenge maatregelen zijn ter preventie van het verspreiden van COVID-19, zullen de winkelverkopen niet kunnen stijgen zoals men hoopt.

It’s hard for retail sales to return to the pre-COVID growth under the zero-tolerance strategy. How long the government would stick to the strategy depends on the vaccination ratio and vaccine efficacy. At this stage, it seems that policymakers will stick to the zero-tolerance strategy at least before the Olympics [this coming] Feb.

Vastgoed

Chinese autoriteiten zijn ook de huizenmarkt sterk in de gaten aan het houden, meer bepaald het gespeculeer van investeerders. Deze industrie beslaat meer dan een kwart van de totale brut binnenlandse product, wat voorzichtigheid hier is dus zeker geen overbodige luxe.

Investeringen in vastgoedontwikkeling zijn van januari tot augustus met 10,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden, een vertraging van 0,3 procentpunt ten opzichte van het groeitempo van de eerste zeven maanden van het jaar, aldus het statistiekbureau.

Het is ook opvallend dat de verkopen, die gerelateerd zijn aan vastgoed zoals bv. meubels en huishoudelijke apparaten, in augustus me 5 procent zijn gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De werkloosheid bleef in juli en augustus onveranderd, namelijk 5,1 procent.

Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC

Foto: Pham Trung Kien – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>