Is het herstel van ‘s werelds tweede grootste economie opnieuw aan het afzwakken? In de maand augustus werd er namelijk minder online geshopt dan de maanden ervoor. Lichtjes verontrustend want het plan van de Chinese overheid is om de economie er terug bovenop te helpen dankzij een sterke binnenlandse markt. De onzekerheid zaait twijfel op de beurzen.

De manier om de Chinese economie op een duurzame manier te doen herstellen, lijkt dan toch niet dé oplossing te zijn voor het probleem. In de maand augustus daalde het aantal online verkopen ten opzichte van de maanden ervoor. Dit is een signaal dat de uitdagingen toch groter zijn dan men had verwacht. Grotere zorgen doen consumenten een stapje terug nemen.

Het is tevens ook een averechtse reactie want tijdens de pandemie en lockdown nam het aantal online en winkelverkopen fors toe. Nu de Chinese economie terug aan het herstellen lijkt/leek te zijn, geven Chinese consumenten minder geld uit en zetten ze meer geld opzij.

Onzekerheid

Men maakt zich zorgen over jobs, hun inkomsten en de economische groei. Imogen Page-Jarett, analist bij EIU, vermoedt dat de Chinese bevolking de afgelopen weken minder optimistisch is over de huidige situatie en de aanpak van de Chinese overheid.

With unemployment stress and growth headwinds persisting into the fourth quarter, any recovery in overall consumption will be mild.

De EIU verwacht dat de werkgelegenheidscijfers dit jaar het slechts zullen zijn van de afgelopen 60 jaar en dat de detailhandelsverkopen zullen dalen met 4,7 procent. Van januari tot augustus was er reeds een daling van 8,6 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Ook Bruce Pang, hoofdstrateeg bij China Renaissance, merkt op dat er onzekerheid en nervositeit is onder de Chinezen. Hij wees op de opmerkingen van de Staatsraad, het hoogste uitvoerende orgaan, die het belang benadrukte van het stimuleren van de binnenlandse consumptie voor het economische herstel van China. En net dit lijkt te vertragen.

Job loss, income reduction and higher leverage may create new weak spots in domestic demand.

Bronnen: CNBC

Foto: Bruce Detorres – Flickr

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>