Het wereldwijde tekort aan computerchips wakkert het inflatievuur aan en beperkt de leveringen van alles van iPhones tot nieuwe auto’s. Volgens Gina Raimondo, Amerikaans minisiter van Handel, zal dit zeer ontwrichtende tekort waarschijnlijk standhouden tot diep in 2022.

Raimondo bezocht onlangs nog de halfgeleiderfabrieken in Azië. Volgens de minister zouden de problemen op korte termijn, die vooral met Covid-19 te maken hebben, zich in de tweede helft van volgend jaar moeten opgelost hebben. Dit is uiteraard behoudens nieuwe Covid-golven die de supply chain een nieuwe klap zouden kunnen toebrengen.

Computerchips zijn belangrijke componenten voor een breed scala van producten. Ze zijn ook van vitaal belang om de klimaatambities van de regering-Biden waar te maken. Elke elektrische auto heeft ongeveer 2 000 chips nodig, of het dubbele van wat een traditionele auto nodig heeft.

CHIPS for America

De Covid-19 crisis heeft aangetoond hoe gevoelig de ingewikkelde supply chain van de Verenigde Staten zijn voor schokken, zelfs als die zich aan de andere kant van de wereld voordoen. Covid-uitbraken en extreme weersomstandigheden in het buitenland hebben de productie van computerchips in Azië lamgelegd, terwijl de vraag sterk toenam.

Om deze reden is de regering-Biden voorstander van de CHIPS for America Act. Dit is een wetsontwerp van $52 miljard dat de binnenlandse productie van en het onderzoek naar halfgeleiders moet stimuleren.

De Amerikaanse Senaat heeft de wetgeving in juni goedgekeurd, maar in het Huis der Afgevaardigden is er nog niet over gestemd. Het probleem is dat, zelfs als de wetgeving door het Congres komt, het jaren zal duren om nieuwe computerchipfabrieken te bouwen en volledig op te schalen.

Raimondo stelt:

De problemen op lange termijn zijn moeilijker op te lossen. Er worden gewoonweg niet genoeg chips gemaakt in de Verenigde Staten.

Bron: CNN
Foto: iStock