Terwijl de wereldleiders zich grote zorgen maken over de omikronvariant, wordt de wereldeconomie ondertussen geteisterd door een ander groot probleem. Het inflatiespook lijkt namelijk met de dag groter te worden en de centrale banken lijken de regie volledig uit handen te hebben verloren. De meest recente Europese cijfers inzake de productenprijzen maken pijnlijk duidelijk hoe groot het probleem op dit moment al is.

De inflatie zit al een tijdje in de lift. Zo wist het Europese consumentencijfer in oktober uit te komen op 4,9%. Ondanks het feit dat dit, gezien de trend van de afgelopen jaren, een relatief hoog inflatiecijfer is, lijkt de feitelijke situatie nog zorgwekkender te zijn. Steeds meer bedrijven worden namelijk geconfronteerd met torenhoge inkoopprijzen en vroeg of laat zal dit doorgerekend worden aan de consument.

Europese producentenprijzen voorspellen een hogere inflatie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van True Insights, is te zien dat de Europese productenprijzen in oktober op jaarbasis met 21,9% wisten te stijgen. Dit is het hoogste percentage dat ooit eerder bereikt is. Deze grafiek maakt pijnlijk duidelijk hoe groot het inflatiespook inmiddels al is. De grote mismatch tussen vraag en aanbod heeft er voor gezorgd dat de prijzen exponentieel in waarde zijn gestegen. En ondernemers zullen dit prijsverlies wel moeten doorberekenen in hun verkoopprijzen, want anders komen de winstmarges te ver onder druk te staan.

Ondanks deze ‘harde’ cijfers maken de centrale bankiers zich vooralsnog weinig zorgen. Mochten deze inflatiecijfers echter te lang aanhouden, dan zullen ze op een gegeven moment wel genoodzaakt zijn om in te grijpen. En het is maar de vraag of ze op dat moment de inflatietrend nog kunnen keren.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>