Het wereldwijde chiptekort teistert de productie van een heleboel bedrijven. Dit gaat van de nieuwe Playstation 5 tot elektrische voertuigen tot wasmachines. Marktkenners dachten eerst dat het tekort slechts enkele maanden zou duren, maar nu verwacht men dat het chiptekort zou kunnen aanhouden tot 2023. Dit is een probleem dat nooit eerder is voorgekomen.

Tegenwoordig vind je overal chips in terug, van spelconsoles tot voertuigen tot wasmachines en noem maar op. Laat dat net nu de oorzaak zijn van het probleem omtrent het aanbod van chips. De vraag is zodanig hoog dat er wereldwijd een tekort is. Dat is reeds merkbaar bij onder andere de Playstation 5 en de productie van elektrische voertuigen.

Marktkenners dachten eerst dat het een tijdelijk probleem was dat na enkele maanden verdwenen zou zijn. Glenn O’Donnell, vicevoorzitter van Forrester, vermoedt echter dat het chiptekort zal aanhouden tot 2023. Hij ziet dus niet snel een oplossing omdat de vraag naar chips zal blijven toenemen, vooral gezien er meer elektrische voertuigen worden geproduceerd.

Because demand will remain high and supply will remain constrained, we expect this shortage to last through 2022 and into 2023.

Vraag en aanbod

Daarenboven is er ook de blijvende groei van ‘cloud computing’ en de steeds grotere interesse in cryptomunten en het ‘minen’ ervan. Ook Patrick Armstrong, CIO bij Plurimi Investment Managers, verwacht dat het tekort langer dan enkele maanden zal aanhouden. Hij plakt er een termijn van 18 maanden op wat minder pessimistisch is dan O’Donnell zijn voorspelling.

It’s not just autos. It’s phones. It’s the internet of everything. There’s so many goods now that have many more chips than they ever did in the past. They’re all internet enabled.

TSMC, ’s werelds grootste chipfabrikant, verwacht om de vraag vanuit de automobielindustrie te kunnen bijbenen tegen juni. Maar Armstrong vindt dit nogal ambitieus en verwacht niet dat TSMC dit zal lukken. Ford, BMW, Volkswagen, etc… kampen met flinke ‘bottlenecks’.

Bronnen: CNBC

Foto: Lenharth Systems – StockSnap

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>