De afgelopen tijd zijn er teleurstellende macrocijfers verschenen vanuit de EU. Daarnaast is de onrust binnen de Europese landsgrenzen toegenomen nu een anti-Europese regering aan de macht is gekomen in Italië. Reden genoeg voor de economen van Citigroup om aan de bel te trekken.

De Amerikaanse zakenbank Citigroup heeft een economische indicator ontwikkeld die meet hoe groot de kans op positiever dan verwachte macrocijfers is. Deze indicator staat beter bekend onder de naam ‘CESI’. En de Citigroup Economic Surprise Index is op het laagste niveau terecht gekomen sinds het jaar 2012. Destijds werd Europa geteisterd door de Griekse schuldenproblematiek.

EU stelt voorlopig zwaar teleur

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is de vrije val van de Citigroup Economic Surprise Index in beeld gebracht. Aan het begin van dit jaar was er nog sprake van een positieve notering van +50, maar op dit moment is er sprake van een negatieve notering (-100).

Deze indicator laat zien dat de macrocijfers van de afgelopen maanden wel erg teleurstellend zijn geweest. Daarnaast houdt deze indicator ook rekening met de verwachtingen voor de komende tijd. Volgens de economen van Citigroup hoeven we niet te rekenen op een geweldig Europees economisch klimaat.