Onlangs werd bekend dat de commerciële vastgoedleningen bij banken in de VS een recordniveau hebben bereikt van $ 4,3 biljoen. Een krankzinnig bedrag dat zelfs 11% hoger is dan de piek van 2007. De Amerikaanse centrale bank heeft al meermaals aangegeven dat het zich grote zorgen maakt over de vastgoedsector. En dat lijkt volkomen terecht te zijn.

De commerciële vastgoedleningen waren een van de belangrijkste drijfveren achter de rampzalige financiële crisis die achter onze rug ligt. Dit heeft te maken met het feit dat het meeste vastgoed gefinancierd is met vreemd vermogen. Uiteraard geldt het vastgoed hierbij als onderpand (zekerheid voor de bank). Deze zekerheid bleek tijdens de crisis in veel gevallen voor een deel waardeloos te zijn aangezien het vastgoed, als gevolg van de dalende prijzen, veel minder waard was dan ten tijde van het afsluiten van de lening.

Commercieel vastgoed kan het opnieuw moeilijk gaan krijgen

Simpelweg kunnen we dus stellen dat de gigantische vastgoedschuldenbalans geen probleem is zolang de prijzen maar blijven stijgen. Mocht de geldnemer in dat geval immers niet aan zijn verplichtingen kunnen voldoen, dan kan de bank succesvol het onderpand aanwenden. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Wolf Street, is te zien dat het commerciële vastgoed onlangs een piek wist te bereiken (september 2017). Sinds dat moment zijn de vastgoedprijzen met een paar procenten in waarde gedaald.

Uiteraard wordt de situatie pas echt zorgwekkend op het moment dat we een soortgelijk scenario krijgen als in het jaar 2007/2008. Uiteindelijk daalden de vastgoedprijzen toen met bijna 40%. De grafiek ziet er in ieder geval behoorlijk zorgwekkend uit.