De kans dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder deal zal verlaten, is bijzonder klein. Daar zijn ze bij Credit Suisse alvast van overtuigd. Ze zien geen mogelijkheid dat het Britse parlement zal instemmen met een uittreding uit de Europese Unie zonder een overeenkomst te sluiten. Met andere woorden, de deadline van 29 maart zal waarschijnlijk uitgesteld worden.

Andrew Garthwaite, hoofdstrateeg bij Credit Suisse, is er van overtuigd dat het Britse parlement niet akkoord zal gaan met de uittreding van het Verenigd Koninkrijk als er geen deal is met de Europese Unie. Op dit moment komt er geen schot in de zaak en lijkt het op een ‘no deal’ uit te draaien.

It seems extremely unlikely we get a no-deal Brexit. The closest we can get to that is the Malthouse compromise on the Northern Irish backstop, which is looking for a technological solution.

Malthouse compromise

Het enige wat in de buurt van een akkoord zou kunnen komen, is de ‘Malthouse compromise’. Dit is een brexit plan dat voornamelijk gaat over de scheiding tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Dit maakt een belangrijk onderdeel uit van de onderhandelingsgesprekken tussen de EU en het VK.

Op dit moment kunnen goederen en personen er vrij passeren zonder controles en extra papierwerk. Men vreest dat, als het Verenigd Koninkrijk zijn uittrede doet, er wel controles moeten worden uitgevoerd aan de grens waardoor de trafiek van goederen en personen wordt belemmerd.

In the U.K., around three-quarters of earnings come from overseas. So, if sterling goes up, the market will underperform.

Garthwaite voorspelt ook dat, als het Britse parlement instemt met de huidige deal die op tafel ligt, de financiële markten gaan stijgen. De twijfel en onzekerheid die er nu heerst, heeft volgens hem een negatieve invloed op het beurssentiment waardoor beleggers geneigd zijn aan de zijlijn te staan.

Bronnen: CNBC

Foto: Tiocfaidh ár lá 1916Flickr – CC BY-ND 2.0