We leven op dit moment in een bijzondere tijd. Het coronavirus heeft er voor gezorgd dat een groot deel van de wereld is veranderd in een ‘spookstad’. Bloeiende steden zoals New York, Rome en Barcelona zijn onherkenbaar geworden. De genomen maatregelen van de overheden kennen grote economische gevolgen. En die gevolgen zijn ook binnen de commoditysector goed voelbaar.

Afgelopen week werd er geschiedenis geschreven. Voor de eerste keer ooit wist de prijs voor een vat ruwe olie onder de 0-grens te duiken (oliecontract mei). Met andere woorden kreeg je geld toe voor afname van een vat ruwe olie. En dat had alles te maken met het feit dat de meeste opslagplaatsen op dit moment compleet vol liggen.

Commodity Index staat onder druk als gevolg van de economische krimp

Overigens staat de olieprijs al langer onder druk. Doordat de wereldeconomie op dit moment voor een groot deel plat ligt, is de vraag naar olie gekelderd. Dat is ook niet verwonderlijk, want de vraag naar olie vertoont een sterke correlatie met de groei van de economie.

Overigens heeft niet alleen de olieprijs het lastig, ook andere commodities zijn geconfronteerd met harde berentikken. Hierdoor is de CRB Commodity Index gedaald naar het laagste niveau in meer dan 25 jaar tijd. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is de vrije val van de afgelopen weken in beeld gebracht. In een paar maanden tijd verloor deze index ongeveer 50% aan beurswaarde. En die beursschade kan de komende maanden nog verder gaan oplopen.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>