Het coronavirus weet niet alleen voor velen doden te zorgen, ook de economische gevolgen mogen niet onderschat worden. Hoe langer de ‘lockdown’ aanhoudt, hoe groter de economische schade uiteindelijk zal zijn. Volgens diverse economen moeten we zelfs rekening houden met een ware faillissementsgolf.

Afgelopen week verschenen er cijfers over de stemming in het Duitse bedrijfsleven. De Duitse Informatie en Foschung (Ifo) Bedrijfsklimaat Index bepaalt het bedrijfsklimaat en voorwaarden in de Eurozone. De notering wordt afgeleid uit een enquête onder ongeveer 7.000 bedrijven. Volgens economen is dit een belangrijke index, want een pessimistische houding onder de Duitse bedrijven kan grote gevolgen hebben voor de Duitse economie. Indien het bedrijfsleven zich immers zorgen maakt over de toekomst, dan worden vaak investeringen uitgesteld. En dat weet uiteraard te leiden tot een lagere economische groei.

Het Duitse bedrijfsleven was nog nooit zo pessimistisch gestemd over de toekomst

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat het Duitse IFO-cijfer wist uit te komen op de laagste notering ooit. Nog nooit eerder was het Duitse bedrijfsleven zo pessimistisch gestemd over de toekomst. Op de grafiek is ook te zien dat dit macrocijfer normaliter een sterke correlatie vertoont met de gemiddelde winst per aandeel. Mocht die correlatie ook in de nabije toekomst standhouden, dan zal dat resulteren in een historische winstdaling bij het gemiddelde beursgenoteerde bedrijf.

Moeten we inderdaad vrezen voor een faillissementsgolf?

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)