De koperprijs is sinds 2011 flink gedaald, met name dankzij een afnemende vraag van grootverbruiker China. Desondanks heeft Cormark Securities zijn langetermijnvoorspelling voor koperprijzen verhoogd van $2,75 tot $3 per pond. Cormark staat niet alleen met zijn voorspelling. Zo heeft Thomson Reuters in zijn jaarlijkse Copper Survey becijferd dat de koperprijs minimaal $3,20 moet zijn om toekomstige koperproductie rendabel te maken.
Mijnbouwsector positief
Ook mijnbouwbedrijven zijn positief over de koperprijs. Volgens Jean-Sebastien Jacques, eindverantwoordelijk voor Rio Tinto’s koperdivisie, is er in de komende tien jaar een tekort van 8 miljoen ton. Dat staat gelijk aan 8 Escondida’s, de grootste kopermijn ter wereld. “Het kostte bijna 25 jaar om één Escondida te bouwen, dus wij zijn erg bullish op koper”, zo stelt hij in een interview met Bloomberg. Richard Adkerson, CEO van Freeport McMoRan, stelt dat de vooruitzichten op middellange termijn zeer goed zijn. Hij spreekt over “sterke fundamenten voor de koperprijs dankzij gezonde economische groei en significante tekorten.” Glencore CEO Ivan Glasenberg gelooft ook dat producenten op termijn niet genoeg koper kunnen produceren om aan de vraag te voldoen. “De ertsgraad gaat omlaag. Bedrijven hebben moeite om hun productiedoestelingen te bereiken.”
Drie redenen Cormark
Cormark zelf noemt drie verschillende factoren die kunnen leiden tot een hogere koperprijs. Zo speelt de zwakke pijplijn een rol. Dit wordt voor een groot gedeelte veroorzaakt door het snijden in exploratiebudgetten. En dat resulteert, sneller dan verwacht, in minder aanbod. Een tweede punt is de lagere ertsgraad. Dit leidt tot hogere productiekosten die terugverdiend moeten worden. Tot slot wordt ook de vertraging van de bouw van nieuwe mijnen in combinatie met lagere productie van bestaande mijnen genoemd. Dit leidt ertoe dat zelfs een bescheiden groei van de vraag groter zal zijn dan het toekomstige aanbod. <<< Ontdek de belangrijkste beurstrends >>>