Het agressieve beleid van de Federal Reserve is duidelijk niet voldoende om te voorkomen dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt. Dit zijn de harde en confronterende woorden van Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz. De negatieve impact van het coronavirus op de wereldeconomie en de Amerikaanse economie is groter dan men initieel had gedacht.
Joseph Stiglitz, Nobelprijswinnaar voor Economie, beschouwt de crisis die ontstaan is door de negatieve impact van het coronavirus als een nieuwe uitdaging. Het is een financiële crisis aan het worden, maar dan toch weer net iets anders. Landen bepalen zelf om economisch schade te lijden om de gezondheid van het volk niet in gevaar te brengen.
Given the nature of the uncertainties, given the nature of the collapsing incomes of so many people, it can help stabilize financial markets at best and it’s clear that it didn’t do that.
Zondag besliste de Amerikaanse centrale bank om de rente opnieuw te verlagen in een poging om de Amerikaanse economie te redden van een recessie. Ze gaan ook een opkoopprogramma lanceren van maar liefst 750 miljard dollar. De beursdag daarna gingen de aandelen, raar maar waar, hard naar beneden. Beleggers zagen het toen niet zitten en dumpten hun posities.
Ander soort crisis
Bedrijven sluiten de deuren, werknemers worden verplicht van thuis te werken. De crisis die zich nu voordoet heeft niets te maken met financiële onderliggende redenen of een gebrek aan vraag naar goederen en diensten. Door de maatregelen wordt de wereldeconomie en de logistieke keten uit evenwicht gebracht.
Because of the disease, people are shutting down their businesses. In the United States, restaurants in New York City have been closed. More demand is not going to save that particular problem.
Stiglitz beweert dat de focus moet liggen op mensen die er het zwaarst onder lijden, de capaciteiten van het zorgsysteem verbeteren en vergroten en mensen waarschuwen niet in contact te komen met elkaar en de juiste gezondheidsmaatregelen op te volgen.
Bronnen: CNBC
Foto: Pikrepo
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)