De centrale banken doen er op dit moment alles aan om een economische recessie te voorkomen. Ook de Amerikaanse centrale bank kan daarin niet achterblijven. Onlangs verlaagde de Fed al onverwachts de rente. Morgen zou de rentestand nog verder verlaagd kunnen worden.

Morgenavond staat het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op het programma. Donald Trump heeft tijdens de afgelopen dagen de druk op de Fed verder opgevoerd. De Amerikaanse president hoopt dat Jerome Powell morgen nieuwe stimuleringsmaatregelen zal gaan aankondigen. Die maatregelen zijn volgens Trump nodig om een economische recessie te voorkomen.

Trump voert de druk op de Fed verder op

Al weken is de Fed bezig met het kalmeren van de financiële markten. Zo heeft de Amerikaanse centrale bank tijdens de afgelopen week nog tal van financiële injecties moeten verrichten op de repomarkt. Zo werd er tijdens de afgelopen week $ 1.500 miljard in de repomarkt gepompt. De Fed nam deze maatregel vanwege toenemende spanning op de obligatiemarkt.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, is de Fed-balans in beeld gebracht. Op deze grafiek is te zien dat de balanspositie van de Amerikaanse centrale bank tijdens de afgelopen weken in waarde is geëxplodeerd. Het lijkt zelfs een kwestie van tijd te zijn alvorens we terug zijn op het niveau uit het jaar 2016.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar