Robert Shiller vindt de huidige aandelenmarkten eigenlijk maar ‘een groot vraagstuk’. Het zal hem dan ook niets verbazen wanneer Amerikaanse aandelen op een bepaald moment volledig losgeslagen zullen zijn. Wanneer dat echter gebeurt, blijft de grote vraag. ‘Het probleem is dat je een correctie niet precies kunt timen’, zei de Nobelprijswinnaar en econoom Robert Shiller.
Vertrouwen omlaag
Toch is het niet alleen de CAPE-ratio die maakt dat Shiller zich zorgen maakt over een correctie. Zo doet de Yale International Center for Finance verschillende onderzoeken naar het vertrouwen in de aandelenmarkt en het feit dat de zogenoemde valuation confidance index in het afgelopen jaar is gedaald, maakt Shiller ook erg nerveus. ‘Wanneer het vertrouwen in waarderingen valt, betekent het dat de aandelenmarkten worden gezien als overprijsd’, zei de econoom. In onderstaande grafiek is het verloop van deze valuatin confidence index weergegeven vanaf 1989 tot 2015. De rode lijn geeft het vertrouwen van individuele beleggers weer, en de blauwe dat van institutionele investeerders.
Het mag overigens geen verrassing zijn dat Shiller niet alleen staat in zijn zenuwen rondom de waarderingen van de Amerikaanse aandelenmarkten en een eventuele correctie. De bekende Wall Street-tycoon Sam Zell zei ook al recent dat hij zich zorgen maakt over de toenemende divergentie tussen de aandelenmarkt en de economie.
Ondanks correctie, aandelen niet verbannen
Shiller is trouwens ook een gedragseconoom en ziet als gevolg daarvan bewegingen in de markt als sociale epidemieën. Hij legt uit dat wanneer mensen beginnen te praten en hun ideeën verspreiden, de prijzen stabiliseren. Wat zijn eigen investeringen betreft zei Shiller dat hij zijn aandelenposities heeft gereduceerd in het licht van verschillende indicatoren, maar dat dit niet betekent dat hij aandelen heeft verbannen. Wel dekt hij zijn risico’s af. Zo zei hij tegenover MarketWatch dat hij een olie-ETF heeft gekocht. Daar zei Shiller over dat maar weinig mensen de waarde van grondstoffen – zoals olie – zien als beleggingscategorie. ‘Het heeft geen correlatie met aandelen en de prijzen zijn nu laag. Kijk je naar olie-future contracten, dan impliceren die echter dat de prijzen weer hoger zullen zijn.’ Verwacht je ook meer turbulentie op de markten? Hier leggen we je uit wat de voordelen van goud zijn voor beleggers