Nu COVID-19 de Verenigde Staten van Amerika in lastig parket brengt, ligt het machtsvacuüm voor China open. Volgens Kevin Rudd, voorzitter van de Asia Society Policy Institute, zorgt de situatie ervoor dat de machtsverhoudingen op het wereldtoneel kunnen gaan veranderen waarbij China aan het langste eind trekt. De komende maanden zullen beslissend zijn.

Er is altijd wel een (verborgen) strijd geweest tussen China en de Verenigde Staten van Amerika omtrent de globale leiderspositie. COVID-19 zou daar nu een belangrijke rol in kunnen gaan spelen vermits de Amerikanen het zwaar te verduren hebben op dit moment.

Als grootste economie ter wereld, maar vooral als wereldleider, hebben de Amerikanen niet bepaald het goede voorbeeld gegeven. Terwijl China wel duidelijk heeft laten zien hoe deze crisis aan te pakken. Volgens Kevin Rudd, voorzitter van de Asia Society Policy Institute, creëert deze situatie een voordeel voor China en wordt er een machtsvacuüm gecreëerd.

Machtspositie

Daarbovenop komt ook nog eens dat de Amerikanen zich de afgelopen jaren hebben teruggetrokken uit verschillende handelsakkoorden terwijl China de laatste jaren meer heeft ingezet op internationale samenwerking. Sinds Trump aan de macht is in de USA, gaat het wel goed met de Amerikaanse economie maar schort er toch van alles op internationaal vlak.

The old days of hide your strength, bide your time, never take the lead — that was when China was a weaker power, now that China has more power, ‘we now intend to be much more assertive about our interests and values in the world.

Rudd beweert dat de tijd is aangebroken voor China om het heft in handen te nemen en hun rol op het wereldtoneel waar te maken. Vroeger was China niet zo machtig en invloedrijk, maar daar is nu zeker verandering in gekomen en wordt het tijd dat zij mee de lakens uitdelen.

Bronnen: CNBC

Foto: Henrix_Photos – Pixabay

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER