Er is sprake van een bijzondere situatie. Zelden hadden de Amerikanen te maken met een dergelijke lange periode van economische groei. Ondanks de relatief lange duur van de groeicyclus, valt het groeitempo dan weer tegen. De economische groei is immers beduidend lager dan tijdens voorgaande groeicyclussen. En juist dat kan, volgens Credit Suisse, de duur van de cyclus doen verlengen.

De economen van Credit Suisse hebben onlangs een uitgebreid rapport geschreven over de huidige Amerikaanse groeicyclus. De economen laten weten dat de meeste indicatoren nog steeds op ‘groen’ staan. Met andere woorden hoeven we, op basis van het recessie dashboard van Credit Suisse, niet snel te rekenen op een nieuwe recessie.

Groeicyclus kan langer standhouden door lager groeitempo

Op de bovenstaande illustratie, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat dit een van de langste groeicyclussen is uit de totale geschiedenis. Daarnaast is ook te zien dat het een van de langzaamste groeicyclussen uit de totale geschiedenis is. In 9 jaar tijd wist het Amerikaanse bruto binnenlands product immers ‘slechts’ cumulatief met een kleine 40% te groeien.

Op basis van de huidige staat van onder andere de inflatie, arbeidsmarkt en huizenmarkt achten de economen van de zakenbank de kans klein dat de Amerikaanse economie binnenkort in een recessie belandt.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>