De beursweek is niet bepaald goed begonnen voor zakenbank Credit Suisse. Bij opening ging het aandeel 10 procent onderuit. De reden hiervoor heeft te maken met een waarschuwing voor teleurstellende kwartaalcijfers. Er zou namelijk een zeer groot verlies geleden zijn bij een groot Amerikaanse hedgefonds waarbij nog andere banken zijn betrokken.

Tien procent in de min bij opening, zakenbank Credit Suisse ziet het liever niet gebeuren. Beleggers en investeerders dumpten maandagochtend massaal hun aandelen van de Zwitserse zakenbank nadat het een waarschuwing had gegeven omtrent teleurstellende kwartaalcijfers.

De bank heeft namelijk zijn posities in een Amerikaanse hedgefonds verlaten en verlies genomen nadat het fonds niet voldeed aan zogenoemde margin calls. Ook het Japanse Nomura zou een soortgelijke actie hebben uitgevoerd waardoor het miljarden dollars verlies heeft moeten incasseren. Volgens Reuters gaat het over hedgefonds Archegos Capital Management. Credit Suisse heeft echter nog niet vermeld over hoeveel ze hebben verloren.

While at this time it is premature to quantify the exact size of the loss resulting from this exit, it could be highly significant and material to our first quarter results, notwithstanding the positive trends announced in our trading statement earlier this month.

Nomura kan er wel ongeveer een getal op plakken, namelijk 2 miljard dollar. Dit doet beleggers en investeerders uiteraard schrikken en verwachten ook dergelijk verlies voor Credit Suisse. De daling van 10 procent is dan ook niet onlogisch. De timing voor dit voorval is niet bepaald goed. De afgelopen 18 maanden zijn reeds woelig geweest voor de Zwitserse zakenbank.

Tumult

Eerder deze maand kondigde de bank aan dat ze hun vermogensbeheeractiviteiten moesten terugdringen en bonussen moesten opschorten omdat ze de schade van de ineenstorting van het financieringsmaatschappij Greensill Capital wilde beperken. Dit onderdeel van Credit Suisse bezat namelijk 10 miljard dollar van de fondsen van het bedrijf.

Verder was er ook nog het spionageschandaal in februari 2020 waardoor voormalig CEO Tidjane Thiam ontslag nam. Thiam beweerde dat hij geen kennis had van het toezicht op twee voormalige collega’s, waaronder de vertrokken baas van vermogensbeheer Iqbal Khan.

Bronnen: CNBC

Foto: Bitna Widmer – Flickr – CC BY-NC-ND 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>