De Zwitserse zakenbank Credit Suisse ziet het volledig zitten voor de Chinese hoofdindex. Ze verwachten namelijk dat de Shanghai Composite index de komende maanden met 10 procent zal stijgen op basis van de nieuwe stimuleringsmaatregelen die de Chinese overheid in het leven zal roepen. Dat zou van 2019 een bijzonder goed beursjaar maken voor de Shanghai index.

John Woods, hoofdstrateeg voor de Aziatische markten voor Credit Suisse, beweert dat de Shanghai Composite index de komende maanden gemakkelijk met 10 procent kan stijgen. Dat zou het gevolg zijn van een positief beurssentiment dat veroorzaakt wordt door nieuwe stimuleringsmaatregelen.

Stimuleringsmaatregelen

Of deze nieuwe maatregelen er komen, leidde Woods af uit een toespraak die de Chinese premier Li Keqiang gaf dinsdag tijdens het National People’s Congress. De Chinese premier benadrukte dat de Chinese economie het risico loopt om nog minder groei te genereren dit jaar, vooral omdat de groeivooruitzichten reeds werden verlaagd van 6,6 procent naar tussen de 6 en 6,5 procent.

Als reactie hierop, zei de Chinese premier dat ze bereid zijn om extra maatregelen te nemen waaronder meer investeren in infrastructuur en de belastingen verlagen voor productie, transport en constructie. Alles tezamen zou het gaan over een stimulus van ongeveer 290 miljard dollar.

We think that the focus on infrastructure clearly lends itself to those commodities and equities which are in that space and we think will perform well.

Woods beweert dat de belastingverlaging een positieve invloed zal hebben op de bedrijfsresultaten en dat er verschillende sectoren zullen zijn die hier van gaan profiteren. Hij verwacht dat bedrijven 2 tot 3 procent meer winst zullen draaien dankzij de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid.

Deze positieve evolutie zal zich volgens Woods gaan vertalen in een opwaartse trends op de Chinese aandelenmarkten. Ondanks de stijging die de Shanghai index momenteel achter de rug heeft, namelijk 22 procent sinds begint dit jaar, is er voor Chinese aandelen nog ruimte om te stijgen.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxhere