De meeste aandelenmarkten zijn tot nu toe bezig aan een historisch beursjaar. En dat is iets waar maar weinig analisten aan het einde van vorig jaar rekening mee hielden. Destijds werd immers juist het advies gegeven om aandelen te verkopen. En de beleggers die naar die raadgeving hebben geluisterd, hebben precies op de bodem verkocht.

Er wordt vaak beweerd dat niets zo veranderlijk is als het weer. Mogelijk komen de financiële markten in dat geval op plaats twee te staan. Daar is de beursrally van de afgelopen maanden het ultieme bewijs van. Terwijl aan het einde van 2018 het pessimisme overheerste, proberen de meeste beleggers op dit moment weer een plekje in de markt te veroveren. En dat in amper een paar maanden tijd.

Zijn de aandelenmarkten op weg naar nieuwe recordkoersen?

Mogelijk was de beursdaling van eind 2018 slechts een ‘mini Bear Market’ zoals we ook al eerder zagen in de jaren 1994, 1998 en 2011. Volgens de analisten van Fidelity is er in ieder geval een verband te leggen tussen de beursbeweging van de afgelopen maanden en de gemiddelde beursbeweging van de jaren 1994, 1998 en 2011. Het verband is op de bovenstaande grafiek in beeld gebracht.

Mochten de overeenkomsten met de eerdere ‘mini Bear Markets’ in stand blijven, dan betekent dat veel goeds voor Wall Street. In dat geval duurt de huidige beursrally namelijk nog wel even en kan de S&P 500 index zelfs boven de magische grens van 3.000 punten terecht komen.