Bitcoin daalde voor de 3e dag op rij en dipt $10.000 na enkele negatieve berichten. Zo gaan de beurswaakhonden in Japan en de Verenigde Staten strenger optreden tegen cryptobrokers en zijn er geruchten over een hack op Binance. De totale marktkapitalisatie van de cryptomunten zweeft nu rond $400 miljard waar eerder een uitbraak boven $500 miljard in de maak was.

We zetten even de meest recent feiten op een rijtje.

Japan

De Financial Services Agency in Japan gaf de opdracht om de handel bij twee cryptobrokers stil te leggen, vier anderen kregen een boete. Coincheck, dat recent nog getroffen werd door een hack waarbij $500 miljoen aan cryptomunten werd gestolen, kreeg de opdracht om zijn managementstructuur aan te passen en anti-witwasprocedures te verbeteren.

Japan is een van de weinige landen tot nu toe die met een licentiesysteem werkt voor de cryptobrokers. Het ziet er naar uit dat ze de regulering willen verstrakken.

De Verenigde Staten

Ook de Amerikaanse beurswaakhond SEC oordeelde dat cryptobrokers zich moeten registreren bij het agentschap, of dat ze een uitzondering moeten aanvragen. Volgens de SEC noemen de meeste cryptobrokers zich een ‘exchanges’ waarbij ze de indruk wekken dat ze gereglementeerd werken volgens de nationale veiligheidsvoorschriften terwijl dat niet het geval is.

Cryptobrokers die zich niet registreren bij de SEC kunnen vervolgd worden en zelfs gesloten. Wanneer een cryptobroker zich registreert als officieel handelsplatform, moeten ze voldoen aan bepaalde regels die ontworpen zijn voor veilige en eerlijke handel.

Coinbase is niet geregistreerd bij de SEC, maar heeft ‘money transmission licenses’ bij de verschillende staten. Volgens het bedrijf zijn ze daarmee in orde.

Gemini van de gebroeders Winklevoss is gereguleerd door de New York State Department of Financial Services.

Binance

Gebruikers van Binance lieten via Reddit en Twitter weten dat hun account werd gebruikt om kleine cryptomunten te verkopen waarmee Viacoin werd gekocht. Binance zelf zei in een verklaring dat ze het doelwit waren van een grote phishing campagne. Ze verklaarden dat alle cryptomunten veilig zijn, hoewel ze sommige trades op getroffen accounts niet konden terugdraaien.

Binance wees er ook op dat beleggers in cryptomunten hun account zo goed mogelijk moeten beschermen.

Bron: Bloomberg