De jonge cryptomarkt is zeer volatiel. Een hoax over de dood van Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, zorgde voor een prijsdaling van 20% en een kapitaalverlies van $4 miljard. Maar al snel werd de hoax de wereld uit geholpen en steeg Ethereum 40% op 1 dag. Toch zijn er steeds meer mainstream bedrijven geïnteresseerd in de cryptomunten, ondanks de volatiliteit.
CEO personal & corporate banking van de Britse bank Barclays is onlangs een discussie gestart met de Britse autoriteiten over het gebruik van digitale munten. Ze willen onderzoeken of ze een equivalent van Bitcoin in het leven kunnen roepen.
“Dit is een nieuw tijdperk”, zegt Ashok Vaswani, “we moeten voorzichtig zijn, maar wel durven om het pad te bewandelen”.
En Barclays is lang niet de enige grootbank die interesse toont in de cryptowereld. Verschillende Europese en Amerikaanse banken zijn al op de kar gesprongen. Er zijn zelfs al centrale banken die de mogelijkheden van cryptomunten bestuderen.
De centrale bank van Rusland gaat bijvoorbeeld samenwerken met Ethereum. De centrale bank van China is bezig met testen op basis van cryptomunten. En de Deense centrale bank plant de uitgifte van een digitale e-Kroon.
Zelfs het Internationaal Monetair Fonds, het IMF, liet in een nota weten dat banken cryptomunten moeten overwegen.
“Rapid advances in digital technology are transforming the financial services landscape, creating opportunities and challenges for consumers, service providers and regulators alike.”
De Amerikaanse internetreus IBM kondigde een Digital Trade Chain Consortium aan met 7 grote Europese banken. Ze zullen een digitaal handelsplatform creëren dat werkt met de cloud toepassingen van IBM.
Een Duitse professor op het gebied van digitale munten voorspelt dat centrale banken in de toekomst digitale munten zullen toestaan als betaalmiddel naast de traditionele valuta.
Maar er zijn er ook die waarschuwen voor de grillen van de cryptomarkt.
“Er zullen lessen getrokken worden. Er zal nog veel geld verloren gaan vooraleer er veel geld verdiend kan worden.”, zegt Peter Denious van Aberdeen Asset Management.
Bron: The Guardian