De meeste aandelen hadden het tijdens de afgelopen handelsweek niet gemakkelijk. De Duitse autofabrikant Daimler was een van de aandelen die in negatieve zin opviel. Het aandeel verloor meer dan 5% als gevolg van een winstwaarschuwing. Het beschuldigde vingertje werd naar Trump gewezen.

Donald Trump heeft nog niet zo lang geleden aangegeven dat hij een hekel heeft aan de grote aantallen van Duitse auto’s die zichtbaar zijn op de Amerikaanse wegen. Daarbij liet hij zelfs doorschemeren dat hij liever helemaal geen Mercedes meer ziet. Trump liet al meermaals weten dat de Duitsers moeten vrezen voor importheffingen en afgelopen vrijdag deed hij dat opnieuw door middel van een Tweet.

Gaan er meer winstwaarschuwingen volgen?

Het moederbedrijf van Mercedes – Daimler AG – gaf afgelopen week als eerste Duitse autofabrikant een winstwaarschuwing af. Volgens het bestuur van Daimler gaat het bedrijf last hebben van de opgelegde Chinese importheffingen. Daimler heeft namelijk diverse fabrieken in de Verenigde Staten en deze fabrieken exporteren voor een groot deel naar China. En juist deze verkopen worden geraakt door de opgelegde importheffingen.

Toch is het nog maar de vraag hoe erg de schade van deze importheffingen zal zijn. Zo is op de bovenstaande staafgrafiek (Bloomberg) te zien dat het grootste deel van de Mercedes auto’s die in China worden verkocht ook in China worden geproduceerd.

Volgens diverse analisten gaat het niet lang duren voordat ook andere autofabrikanten de beleggers op de hoogte stellen van de mogelijke gevolgen van de gevoerde handelsoorlog door Donald Trump. Daimler is in ieder geval de eerste die aan de bel trekt. Met deze actie werden overigens ook Volkswagen en BMW op de Duitse beurs naar beneden getrokken.