De meeste Amerikaanse macrocijfers zien er nog steeds redelijk goed uit. Zeker in vergelijking met veel andere ontwikkelde economieën. Toch is er één indicator die een gevaarlijke trend laat zien. En die trend kan uiteindelijk ook dodelijk zijn voor de Amerikaanse beurzen.

Volgens diverse economen zijn de autoverkopen een belangrijke maatstaf voor het bepalen van de gezondheid van de economie. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen dergelijke grote uitgaven meestal alleen verrichten in tijden van economische voorspoed. Op dat moment ‘durven’ ze namelijk een dergelijke aankoop te verrichten, omdat de toekomst er op dat moment goed uitziet.

Wall Street kan last krijgen van dalende autoverkopen

Het probleem is alleen dat steeds minder Amerikanen nog een nieuwe auto kopen. Eigenlijk is deze trend al sinds het jaar 2015 gaande en dat kan uiteindelijk grote gevolgen gaan hebben voor Wall Street. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Stock Board Asset, te zien dat er voorheen sprake was van een sterk verband tussen de verkopen van nieuwe auto’s en de koers van Wall Street. Maar, sinds het jaar 2016 is deze correlatie onder druk komen te staan.

Volgens diverse analisten betekent die trendbreuk echter niet dat beleggers nu niet meer hoeven te vrezen voor een beursdaling. Er is namelijk nu sprake van een zeldzame divergentie tussen beide componenten en dat geeft alleen maar meer reden voor voorzichtigheid.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>